sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Slovenia osa 2



Yllä: Zagan kylää

su 26.4.

Sloveniassa, kuten monissa muissakin Keski- tai Etelä-Euroopan maissa, lämmitetään taloja vain talvisaikaan. Majapaikkamme Zagan kylässä – osoitteessa Zaga 99 – oli muuten viihtyisä ja mukava, mutta heti sunnuntainaamuna osoittautui kouriintuntuvasti, että lämmityskausi oli päättynyt. Sisälämpötila oli noin 10-15 astetta ja ilma sopivan viileänkostea. Ulkona paistoi aurinko, mutta lämpötila ei vielä ollut ehtinyt nousta kymmentä astetta korkeammalle. Päivällä lämmintä oli jo noin 18.

Alla: Slovenian koti



Ruokaostosten jälkeen lähdimme vuokraamaan kajakkeja Alpin Action – melontakaupasta Trnovo Ob Sobin kylästä. Socan laaksossa on ainakin viisi melontakauppaa: Bovecissa La Ola ja Prijon Shop, Kobaridissa Positive Sport ja Sandi Linen tehdaskauppa (?) ja Trnovo Ob Sobissa Alpine Action. Alpin Actionista saimme vuokrattua myös ilmalla täytettävät kattotelineet. Tämän jälkeen ostimme vielä melontaluvat Bovecin turisti-infosta. Luvat maksoivat hieman yli euron päivältä. Niiden tuotolla ylläpidetään virallisia put-in / take-out – paikkoja, jotka Socalla ovat pääasiassa todella hyvin merkittyjä, huollettuja ja selkeitä joitain poikkeuksia lukuun ottamatta (esimerkiksi slalomradan alapuolinen takeout ennen siiviläkanjonia kannattaa tarkastaa ehdottomasti etukäteen).

Iltapäivällä pääsimme jo itse asiaan eli melomaan. Meloimme lämmittelyksi Zmuclikan kanjonin alapuolelta alkavan pätkän aina Zagan kylään saakka. Pätkä on greidattu alussa II/III ja lopussa I/II – luokituksella. Suomeen tai Norjaan verrattuna luokitukset saattoivat olla aavistuksen verran yläkanttiin. Ehkä vaikeimmat kosket olivat kuitenkin luokkaa 3- tai jotain sinne päin. Joka tapauksessa pätkä oli varsinkin alussa todella hieno. Koskissa oli valtavasti booffikiviä, akanvirtoja ja kaikenlaista kivaa. Tämä osuus soveltuu loistavasti vaikka koskimelontakursseille. Koskissa ei ole ihmeellisempiä hasardeja lukuun ottamatta rantoja, joissa makaavia puita ja juuria on syytä varoa. Tietenkin olosuhteet ja esimerkiksi vedenkorkeudet vaihtelevat. Vedenkorkeus oli nyt Bokan mittarissa noin 1,3 eli hieman keskivettä korkeampi, mikä tuntui oikein mukavalta korkeudelta. Loppuosuus oli käytännössä tasaisesti virtaavaa vettä kauniissa maisemissa. Kokonaispituus pätkällä oli ehkä 10 km.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti