tiistai 22. syyskuuta 2009

Norja osa 1: Sjoa Playrun


Nyt kun reissun melonnat ovat vielä jollain tavalla muistissa, on syytä kirjata ylös myös näitä tapahtumia. Kohta kosket pienenevät mielessä liikaa ja oma melonta alkaa näyttää hallitummalta kuin ehkä olisi syytä.

su 12.7.2009

Juice, Tuomas ja Krisse olivat ajelleet Norjaan perinteiselle lomareissulle jo parisen viikkoa ennen minua. Pojat ja tytöt olivat meloneet paitsi Sjoan alueella myös Vossin suunnalla, jossa varsinkin oli ollut hassua vettä pitkin pätkin. Tuomaksen Vimeossa on hyvää materiaalia jo nyt muun muassa Brandsethilta ja eiköhän sinne tule lisääkin jossain vaiheessa.

Ajoin Norjaan suoraan Ruotsin poikki eli tulin vuonomaahan Hattfjeldalin kohdalla. Reittivalinta on hyvä Norjaan asti, Ruotsin läpi on leppoisaa ajella ja maisemat Vindefjällenin alueella ovat mahtavat. Matkalla voi pysähtyä myös melomaan esimerkiksi Vefsnaa, joka virtaa länteen alas vedenjakalta. Tielle Vefsna näytti isovetiseltä drop-pool - tyyppiseltä joelta, ja sitä se suunnilleen kuulemma onkin. Alueella on myös muita melottavia jokia, kuten Krutåga (synkän näköistä) ja Unkerelva.

Jos tätä reittiä ajaa, kannattaa ehdottomasti myös pysähtyä melomaan vaikka juuri Vefsnaa. Norjan päätie eli kuutostie Hattfjeldalista etelään on nimittäin niin HIDAS, että sitä kautta ajaminen ei muuten ole miellyttävää. Åren kautta matkaa tulee enemmän, mutta tiet ovat nopeampia pidemmän matkaa eli käytännössä Norjaa pitkin pitää ajaa vähemmän.

Yövyin matkalla avovaimoni sukulaisissa Trondheimissa, joka onkin sopivassa paikassa päivämatkan päätteeksi. Sieltä ajelin seuraavaksi päiväksi sitten Sjoalle - matkaa tuli noin 250 km / 5 h - , josta löysin leiripaikan ensikertalaisena vähän vaivalloisesti. Kayak Camp on vasitusti melojia varten pykätty leirintäalue, joka on rakennettu Sjoajoen rannalle ja jonka edustalla on hieno slalomrata. Kisoja radalla ei ole pidetty ilmeisesti kuin kerran parikymmentä vuotta sitten eli heti sen valmistumisen jälkeen. Suuri osa junnukisailijoista suoritti kisassa kuulemma uinnin ja ajatui alla odottelevaan Åmotiin, minkä jälkeen kilpailuja ei ole paikassa pidetty. Toinen ja ehkä painavampi syy saattaa olla se, että slalom ei yleensäkään creekkien luvatussa maassa ole kovin suosittua. Norjalaisethan eivät ole harrastaneet myöskään pelimelontaa erityisen innokkaasti.

Tuomas, Juice ja Krisse tulivat kohtapuoliin jostain melomasta, ja syönnin jälkeen lähdimme vielä illaksi melomaan Sjoan Playrunia, joka on varmasti yksi Norjan tunnetuimmista melontapätkistä.

Playrun on 6 kilometriä pitkä III-luokan pätkä, jossa välillä on pienempää liplatusta. Pätkä on nimensä mukaisesti aika leppoisaa melontaa ja koko osuus soveltuu mainiosti monenlaiseen pelipaateilla kikkailuun. Heti lähtöpaikan jälkeen tulee Minisurf-hontto, jossa voi kolistella vähän ja ottaa tuntumaa surffaukseen. Kohta on vuorossa ensimmäinen tiukempi koski, joka on - kuten koko Playrun - lähinnä mukavaa aaltojonoa. Kickflippejä voi kokeilla ja välillä mennä vaikka katollaan, vettä tuntuu riittävän hyvin. Minisurfin jälkeen kosken alussa on myös ohitettava hontto, jossa Tuomas on joskus kuulemma surffailutkin.

Noin puolivälissä pätkää joki ahtautuu Chocolate Canyoniin, joka on kai saanut nimensä siitä, että täällä raft-asiakkaat eli kumilauttailijat pysähtyvät evästämään. Kanjonin jälkeen tulee pätkän ehkä isoaaltoisin koski, joka kääntyy oikealle. Piakkoin on vuorossa Jölgenin aalto, joka ei tosin toiminut meidän ollessamme melomassa. Lopussa on sitten vielä Playrunin ainoa vakavammin varottava kohta eli Faukstadin hontto. Itse varottava pourover on joen oikeassa laidassa ja vasemmalla on leveä laskulinja. Paikalla on myös mukava holtiton pelihontto. Honton yläpuolella on isoaaltoinen koski, ja jos siinä ottaa uinnit niin voi hypoteettisesti päästä tutustumaan myös pouroveriin.

Playrunin voi meloa myös Kayak Campiin asti. Ennen leirintäaluetta onkin pätkän haastavin kohta, S-mutka ja Washing Machine-hontto.

Kuvia Playrunilta on mulla vähän huonosti. Yläkuva on iltaotos S-mutkasta ennen leirintäaluetta. Lisää kuvia on muun muassa Adrian Tregogningin ottamana osoitteessa

http://adrian.playak.com/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=6

Seuraavaksi: Store Ula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti