maanantai 7. kesäkuuta 2010

Juujoki ja Siikajoki



Yllä: Siikajoen loppuluiska

Tuomaksen ja Olan kanssa kävimme 27.5. melomassa Juujoen, joka lähtee Kolmiloukkosesta ja Kaitajärvesta ja laskee Juujärveen lähellä Seitakorvan voimalaitosta Kemijärven eteläpuolella. Meloimme jokea noin 6 km pätkän Suorsa-Seitakorva-metsäautotien sillalta Juujärvelle: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?map.x=225&map.y=578&e=516943&n=7368232&scale=80000&tool=siirra&styles=normal&lang=fi&tool=siirra&lang=fi

Juice ja Sami olivat meloneet joen muutama vuosi sitten, jolloin vettä oli ollut enemmän kuin nyt. Silloin joki oli ollut vauhdikas. Nyt alkupätkä Siikajoen yhtymäkohtaan saakka oli vähän vähävetistä pikku koskea, mutta kuitenkin melottavissa. Uomassa oli joitakin kaatuneita puita, ja kahdesti niitä piti ohittaa kantamalla:









Pari kilometriä ennen Juujärveä Juujokeen yhtyy Siikajoki, joka on vauhdikkaampi mutta jossa on vielä enemmän puita. Juice ja Sami meloivat myös Siikajoen edelliskerralla, ja puiden vuoksi joki oli ollut vaarallinen. Siikajoen viimeinen koski on luiskamainen ja jyrkkä ja joki tippuu siinä pienellä matkalla 10-15 metriä. Loppuluiskassa ei ole kuin pari haitallista puuta, jotka pitäisi ehdottomasti käydä raivaamassa pois:





Juujoki on hieno pieni erämaajoki, joka kannattaa meloa huipputulvalla mutta joka ei ole niin herkkä vedenkorkeuden vaihtelulle kuin esimerkiksi Ropsajoki. Puiden varalta pitää olla valmiina pikarantaumiseen. Putouskorkeutta on noin 15 m / km ja kosket ovat välillä mukavan vauhdikkaita. Paras pätkä on loppu Siikajoen yhtymäkohdan jälkeen, siellä riittää vettä hienosti. Siikajoki olisi Juujokea jyrkempi ja varmasti myös hieno, mutta siellä pitäisi tehdä ennen melontaa lisää raivaustöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti