sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Marraskoski


Juicen ja Krissen kanssa kävimme sunnuntaimelonnalla Marraskoskella, joka on yksi harvoista tulva-ajan jälkeen toimivista Rovaniemen puljailukoskista. Marraskoski sijaitsee Ounasjoessa noin 40 km Rovaniemeltä pohjoiseen. Leppoisan I-luokan kosken yläosassa on mukava pieni peliaalto akanvirralla sekä muita pikkuisia surffi- ja leekausaaltoja. Keskivirrassa on myös pourover-hontto, joka näyttää viattomalta mutta saattaa pyörittää uimariakin muutaman kierroksen. Seuran koskitreeneissä pari vuotta sitten näin taisi käydäkin.

Optimaalinen virtaama Marraskoskessa kesävedellä on 150 ja 250 kuution välillä, jolloin peliaalto on parhaimmillaan ja myös akanvirta toimii hyvin. Tätä isommalla vedellä akanvirta hiljalleen katoaa ja pienemmällä vedellä puolestaan aalto alkaa olla liian matala muuhun kuin surffaukseen. Jättivedellä - kun vettä on yli 1000 kuutiota - kosken keskiosiin syntyy iso peliaalto ja rannan lähelle myös pienempi aalto. Keskiaallolle ei ole akanvirtaa, mutta se on muuten vain hyvä.

Sunnuntaina kosken virtaama oli 175 kuutiota ja paikka oli koko lailla parhaimmillaan. Aalto on vielä tarpeeksi syvä kärryttelyyn ja myös voltti on mahdollinen, kunhan löytää upotuskolon surffaajan vasemmalta. Tällä vedellä akanvirta on myös melko pitkä eikä kaikkia voimia tarvitse kuluttaa sen tavoitteluun.

Kesävedellä Marraskoski soveltuu myös aloittelevan melojan treeneihin mainiosti, sillä sieltä löytyy pelipaikkojen lisäksi Tornionjokea pienenemmässä ja helpommassa mittakaavassa möyhyileviä virranrajoja ja muuta mukavaa. Retkimelojalle koski on leppoisa ja mukava, kunhan välttää keskivirran honton.

 Peliaalto on päävirrassa.

Juice aallossa, Krisse takana akanvirrassa.

Aaltoon pitää vähän lossata.

Krisse surffaa.

Voltti lähtee kierteellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti